KEUZEHULP SOFTWARE EN HARDWARE VOOR PRODUCERS

Hieronder leggen we precies uit wat je nodig hebt bij het produceren van muziek, en waarom. Natuurlijk geven we ook een aantal goede suggesties binnen elk budget.

INLEIDING

Of je nou een beginner bent of al wat langer meedraait in de muziekproductie, het blijft lastig om volledig op de hoogte te blijven van alle technologische ontwikkelingen op het gebied van software en hardware. Welke laptop is het beste om je DAW op te draaien? Welke monitors geven de meest realistische weergave van je track? En welke plugin bundle gaat jouw producties naar een hoger level tillen? 

In dit artikel bieden wij wat handvaten bij het kiezen van jouw nieuwe software en/of hardware. Daarbij geven wij per budget een aantal van onze topsuggesties om je op weg te helpen.

LAPTOP

Het kiezen van een geschikte laptop voor jouw muziekproductie doeleinden kan nogal overweldigend zijn vanwege het enorme aanbod en alle verschillende elementen waarin laptops van elkaar verschillen. De twee elementen waarin we de keuze opsplitsen is het besturingssysteem en de performance specs

APPLE OF WINDOWS

Kies je voor Apple of Windows? Het kiezen van het besturingssysteem blijft voor veel producers de eerste zorg wanneer er voor een laptop wordt gekozen. Laten we gelijk een fabel uit de lucht halen: de ene is niet perse beter dan de ander. Je moet alleen niet een mac van €3000,- vergelijken met een windows laptop van €800,-. Uiteraard zijn er wel verschillen die ervoor zorgen dat sommige mensen Mac kiezen en andere dan weer Windows. Mac staat er over het algemeen om bekend heel stabiel te zijn en dit is zeker tijdens live events een absolute plus. Ook is het meestal wat makkelijker om apparatuur zoals audio interface aan te sluiten; het installeren van de drivers gaat meestal wat makkelijker. Windows daarentegen is wat flexibeler in het aanpassen naar je eigen wensen, zowel op software als hardware niveau.

Een belangrijk verschil is natuurlijk de prijs: een mac is meestal wat duurder als je puur naar de specificaties (specs) kijkt. Het is echter wel zo dat een mac meestal een stuk langer mee gaat, en wat meer waard blijft. Op termijn liggen de prijzen dus helemaal niet ver uit elkaar, en is een Mac misschien wel goedkoper.

Wanneer je naar de performance specs gaat kijken gaat het voornamelijk over termen als CPU, RAM en opslagruimte. Je CPU (processor) bepaalt hoeveel processen je laptop tegelijkertijd kan draaien. Hierbij geldt over het algemeen de regel dat hoe meer cores je CPU heeft, hoe meer processen (dus ook plugins) je laptop aankan. RAM (Random Acces Memories) heeft betrekking tot het kortetermijngeheugen van je laptop en bepaald hoeveel data er opgeslagen kan worden voor kortlopende processen. Voor muziekproductie is 8GB aan RAM essentieel, maar liever wil je nog wat meer hebben (16GB of 32GB). Als laatste is het natuurlijk van belang dat je voldoende opslagruimte op je laptop hebt voor al je sample libraries en projecten. 

Voor Windows laptops geldt dat de performance specs later vaak nog up te graden zijn door losse elementen te vervangen. Dit kan niet bij Macbooks, dus zorg ervoor dat je direct een model uitkiest waarmee je even vooruit kan!

DAW (DIGITAL AUDIO WORKSTATION)

Wanneer je een DAW gaat selecteren zijn er een aantal factoren waar je rekening mee wil houden: het is het aller belangrijkste dat jij affiniteit hebt met de software en dat je workflow aansluit bij de mogelijkheden die de DAW biedt. Het verschil in functionaliteiten tussen de beschikbare DAW’s wordt steeds kleiner en het is dan ook lastig om te zeggen welke DAW objectief gezien het beste is. Des te meer is het dus belangrijk dat je een DAW kiest die jij fijn vindt werken. Bijna alle DAW’s bieden de mogelijkheid om een trial versie te downloaden zodat je de software voor beperkte tijd uit kan testen. 

Ondanks dat de functies binnen veel DAW’s tegenwoordig vergelijkbaar zijn, hebben ze ook hun eigen kenmerken/specialisaties. Zo is bijvoorbeeld Pro Tools geliefd bij producenten die veel werken met live audio opnames vanwege de uitstekende audiobewerking. Ableton en FL Studio zijn daarentegen populair binnen de elektronische muziekproductie en beatmaking vanwege de grote set aan creatieve tools. Ga dus ook bij jezelf na waar je de DAW vooral voor wil gebruiken en kijk vooral ook een beetje af bij artiesten/producenten die je inspireren. 

BEKENDE VOOR EN NADELEN

FL Studio: FL is natuurlijk best goedkoop, en je betaalt niet voor updates. We merken wel dat veel mensen problemen hebben met audio opnames; gekke delays, rare sounds, timing problemen enzovoort. Voor producers nemen dus op in een andere DAW. Je kan er wel lekker snel je muziek mee maken, en de bijgeleverde sounds zijn prima.

Ableton: lekker snel en intuïtief. De nieuwste versie heeft wat cpu issues, maar verder zijn er maar weinig klachten, behalve misschien dat het altijd vrij lang duurt voor er een nieuwe update komt. En de geluiden die erbij zitten zijn niet perse voor iedere stijl geschikt.

Cubase: hier kan je echt alles mee, en dat is misschien gelijk het nadeel. Cubase kan een beetje onoverzichtelijk worden, zeker als je net begint. Het maken van een goede template is wel een must. De geluiden die erbij geleverd worden zijn ok, maar niet heel goed.

Protools: erg goed om mee op te nemen en te mixen. Zeker als je ook Avid hardware gebruikt. Voor het maken van Electronische muziek is het veel minder geschikt.

Logic: goed all-round programma met goede stock sounds en effecten. Een klacht die je weleens hoort is dat de audio editing een beetje moeizaam kan gaan. Logic werkt alleen op de Mac.

AUDIO INTERFACE

Je audio interface is verantwoordelijk voor de vertaling van analoge inputs naar je DAW, en van het digitale signaal vanuit je DAW naar je analoge outputs. Ofwel, het opnemen van instrumenten en vocalen en dit vervolgens naar je monitoren sturen om het geluid af te laten spelen.

De belangrijkste elementen waar de audio interface uit bestaan zijn inputs, outputs, microfoon voorversterkers, audio converters (AD/DA), een monitoring section (volumeknop, headphones volume) en de computer aansluiting. Dit zijn dan ook direct de verschillende onderdelen die een rol zullen spelen bij het kiezen van een geschikte geluidskaart.

Wanneer jij slechts vocalen op wil nemen voor je producties heb je een stuk minder inputs nodig dan wanneer je een hele band willen tracken. En wanneer je helemaal ‘in the box’ werkt zal je minder outputs (en inputs) nodig hebben dan wanneer je een studio vol outboard gear hebt staan. Voor de microfoon voorversters en AD/DA converters geldt in de regel dat deze elementen duurder worden naarmate de kwaliteit stijgt. Het is hierbij wel belangrijk om te beseffen dat de geluidskwaliteit in je studio afhankelijk is van de combinatie van de verschillende elementen: a chain is as strong as the weakest link! Het heeft geen zin om voor een top-of-the-line AD/DA converter te gaan als je monitoren niet in staat zijn om het subtiele kwaliteitsverschil weer te geven. Zorg dus voor een goede balans.

HEADPHONES

Wanneer je de juiste headphones gaat uitzoeken het belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen: waarvoor ga ik de headphones gebruiken? Verschillende toepassingen van de headphones vereisen namelijk verschillende eigenschappen.

Als je de headphones wil gebruiken als afluistering tijdens het produceren en mixen, dus als vervanger van monitoren, zal je waarschijnlijk voor open-back headphones gaan. Deze headphones zijn gedeeltelijk open waardoor er geluid (en dus luchtdruk) kan ontsnappen, en er ook geluid binnen kan komen. Dit zorgt voor een wat natuurlijkere sound en minder heftigere bass. 

Wanneer je de headphones wil gebruiken tijdens het opnemen van vocalen zijn open-back headphones echter minder handig aangezien je dan overspraak kan krijgen van de ‘gelekte’ geluid uit de headphones in de microfoon. Hier zal je dus eerder voor closed-back headphones kiezen. Er zijn ook semi open-back headphones die qua eigenschappen tussen de bovengenoemde types inzitten. 

Verder is het uiteraard ook belangrijk dat de headphones comfortabel zitten, zeker als je ze voor langere tijd achter elkaar op hebt. Neem dus zeker ook de tijd om verschillende modellen te testen in een muziekzaak voordat je direct online besteld. 

STUDIO MONITOREN (SPEAKERS)

Studiomonitoren komen in alle soorten en maten, met bijbehorende prijskaartjes. Als eerste wordt er onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve studiomonitoren. De eerste is al van een ingebouwde versterker voorzien en kan je simpelweg op je audio interface aansluiten en aanzetten. De tweede moet nog versterkt worden en hiervoor heb je dus wat extra gear nodig. Voor de meeste set-ups zal je liever voor een actieve monitor gaan omdat dit wat kosten en moeite bespaard, maar er zijn (vintage) passieve monitoren waarvoor je de extra moeite zeker wil doen zoals de klassieke Yamaha NS-10 speakers die nog steeds erg geliefd zijn in studio’s wereldwijd. 

Bij het bepalen van de juiste monitoren voor jouw setup is het verder ook erg belangrijk dat de monitoren passen bij de ruimte waarin jij werkt. Een grotere speaker betekent over het algemeen een groter bereik in de lage frequenties, dus meer sub-bass. Echter kunnen goede kwaliteit 6 inch speakers ook redelijk goed in de buurt komen van de 20Hz (laagst waarneembare frequentie voor het menselijk ook). Als je in een kleine ruimte werkt is wil je er voor zorgen dat de lage frequenties niet de overhand krijgen en je mix vertroebelen en zal je dus liever een wat kleinere speaker neer willen zetten dan in een grote main-studio. 

Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen tweeweg en drieweg monitoren. Bij tweeweg monitoren wordt het frequentiebereik verdeeld over twee versterkers en membranen, waar dit bij drieweg monitoren over drie stuks verdeeld is. Veel monitoren in het hogere prijssegment maken gebruik van het drieweg systeem omdat deze in staat zijn een wat nauwkeurige weergave te geven van je geluidsbron. 

PLUGINS

De meeste DAW’s komen al met een uitgebreid pakket aan stock plug-ins waarmee je in staat zou moeten zijn om je eerste producties te maken. Wanneer je echter wat uniekere sounds wil creëren of wat meer gevorderde audio processing uit wil voeren kunnen third party plugins je hier bij helpen. 

Plugins zijn op te delen in virtuele instrumenten en audio processing tools. Met de eerste creëer je sounds, en met de tweede bewerkt je de sounds. Het is dus wel belangrijk om te bedenken op welk gebied je jouw mogelijkheden wil uitbreiden voordat je zomaar een bundel koopt. Daarover gesproken, veel plug-ins komen dus in bundels waarbij je vaak voordeliger uit bent. Dat geldt natuurlijk alleen als je ook al die plugins nodig hebt.. Verder heb je als student bij Master The Mix bij sommige bedrijven ook recht op studentenkorting en dat kan soms echt veel geld schelen! Zo krijg je bij Fabfilter 50% korting op de volledig bundle.

SUGGESTIES

Hieronder vind je voor ieder budget een aantal goede opties. Heb je nog vragen? Je mag altijd even contact opnemen!

EDUCATIEVE KORTING

Vergeet ook niet dat als je een opleiding doet, je op de meeste software rond de 50% korting krijgt. Je hebt hiervoor alleen een bevestiging van inschrijving van ons nodig.

BUDGET TOT 500 EURO (ZONDER LAPTOP)

DAW

Image Line FL Studio Producer Edition – 199,- EUR-

Ableton Live Intro – 79,- EUR-

Steinberg Cubase Elements – 99,99 EUR-

Presonus Studio One Artist – 99,22 EUR-

Apple Logic Pro – 199,20 EUR- Pro Tools Artist – 9,20 EUR per maand



Audio Interface

Focusrite 2i2 3rd Gen – 149,- EUR

Motu M2 – 199,- EUR

Tascam US-2x2HR – 149,- EUR

Audient iD4 MkII – 128,- EUR

Solid State Logic SSL 2 – 189,- EUR

PreSonus AudioBox USB 96 – 89,- EUR



Headphones

Sennheiser HD 206 (closed back) – 43,- EUR

Sennheiser HD 25 (on ear, DJing) – 135,- EUR

Sony MDR-7506 (closed-back) – 99,- EUR-

AKG K-72 (closed-back) – 42,- EUR- Samson SR850 (open-back) – 32,- EUR-

AKG K240 Studio (semi open-back – 59,- EUR



Monitors

Presonus Eris E5 actieve tweeweg studiomonitor, 5.25 inch woofer – 215,- EUR per set

M-Audio BX5 D3 actieve tweeweg studiomonitor, 5 inch woofer – 99,- EUR per stuk-

Macie CR4-X actieve tweeweg studiomonitor, 4 inch woofer – 109,- EUR per set-

Alesis Elevate 5 MKII actieve tweeweg studiomonitor, 5 inch woofer – 124,- EUR per set



Plugins

Waves Audio Bundles – Minder dan 100,- EUR (bijna altijd On Sale)

Plugin Alliance Plugins – Minder dan 50,- EUR per stuk (bijna altijd On Sale)-

Acustica Audio Plugins – Tussen de 50,- en 200,- EUR per stuk-

Acties op Plugin Boutique – Kortingen tot 90% op divers aanbod


BUDGET 500 – 2000 EURO


Laptop

Macbook Air M2 Chip (8GB unified memory of hoger, 246GB storage of hoger) – Vanaf 1140,- EUR-

Dell XPS 13 (Intel Core i5 processor, 8GB RAM, 256GB opslag) – Vanaf 949,- EUR-

Acer Nitro 5 (Intel Core i7, 16GB RAM, 512GB opslag) – Vanaf 999,- EUR-

Lenovo IdeaPad Gaming 3 (Intel Core i7, 16GB RAM, 512GB opslag) – Vanaf 949,- EUR


DAW

Image Line FL Studio Signature Edition – 299,- EUR-

Ableton Live Standard – 349,- EUR-

Steinberg Cubase Artist – 329,- EUR-

Presonus Studio One Professional – 399,30 EUR-

Apple Logic Pro – 199,20 EUR-

Pro Tools Studio – 31.20 EUR per maand


Audio Interface

Solid State Logic SSL 2+ –  249,- EUR-

Universal Audio Apollo Solo – 666,- EUR- Audient iD44 MkII – 399,- EUR-

Focusrite Clarett+ 2Pre – 398,- EUR-

Focusrite 18i20 3rd Gen – 485,- EUR


Headphones

AKG K-701 (open-back) – 125,- EUR-

Sennehider HD25 - 125,- EUR

Focal Listen Professional (closed-back) – 199,- EUR

Beyerdynamic DT-990 Pro (open-back) – 135,- EUR-

Beyerdynamic DT-770 Pro (closed-back) – 135,- EUR-

Audio-Technica ATH-M50X (closed-back) – 135,- EUR-

Sennheiser HD 560S (open-back) – 159,- EUR-


Monitors

Adam Audio T7V – actieve tweeweg studiomonitor, 7 inch woofer – 199 EUR per stuk-

Kali Audio LP-8 – actieve tweeweg studiomonitor, 8 inch woofer – 239,- EUR per stuk-

Yamaha HS8 – actieve tweeweg studiomonitor, 8 inch woofer – 289,- EUR per stuk -

KRK Rokit RP8 G4 – actieve tweeweg studiomonitor, 8 inch woofer – 226,- EUR per stuk

Plugins

Fabfilter Total Bundel – 999,- EUR (499,- EUR met Educational Discount!)-

Oeksound Plugins – Net onder de 200,- EUR-

Universal Audio Bundles – Tussen de 200,- en 600,- EUR- Acustica Audio Plugins – Tussen de 50,- en 200,- EUR per stuk of een abonnement.

BUDGET 5000 EURO OF MEER

Laptop

Apple Macbook Pro 14 Inch (M1 Pro, 16GB Unified Memory of hoger, 512 GB SSD Storage of hoger) – Vanaf 1940,- EUR-

Apple Macbook Pro 16 Inch (M1 Pro, 16GB Unified Memory of hoger, 512 GB SSD Storage of hoger) – Vanaf 2440,- EUR-

Dell XPS 15 of 17 (Intel Core i7 of i9, minimal 16GB RAM, minimal 512GB storage) – Vanaf 2348,- EUR-

Razer Blade 15 of 17 (Intel Core i7 of i9, minimal 16GB RAM, minimal 512GB storage) – Vanaf 2000,- EUR-

Asus ROG Zephyrus G – Vanaf 1500,- EUR 

DAW

Image Line FL Studio Signature Edition - 299,- EUR-

Ableton Live Suite – 599,- EUR-

Steinberg Cubase Pro – 579,- EUR-

Presonus Studio One Sphere – 164,30 EUR per jaar-

Apple Logic Pro – 199,20 EUR-

Pro Tools Studio – 31,20 EUR per maand

Audio Interface

Universal Audio Apollo Twin X Quad Heritage – 1555,- EUR-

Universal Audio Apollo x8 – 2699,- EUR-

RME Fireface UFX II – 1999,- EUR-

Antelope Audio Discrete 8 Synergy Core – 1989,- EUR-

Apogee Symphony Desktop – 1438,- EUR

Headphones

Ollo Audio S4R Recording headphones (closed-back) – 399,- EUR (25% educational korting)-

Ollo Audio S4X Reference headphones (open-back) – 399,- EUR (25% educational korting)

Austrian Audio Hi-X65 (open-back) – 348,- EUR-

Beyerdynamic DT 900 PRO X (open-back) – 248,- EUR-

Focal Clear MG Professional (open-back) – 1390,- EUR-


Monitors

Adam Audio A7V – actieve studiomonitor, 7 inch woofer – 694,- EUR per stuk-

Neumann KH 120A – actieve studiomoniotor, 5.25 inch woofer – 679,- EUR per stuk-

Focal Shape 65 – actieve studiomonitor, 6.5 inch woofer – 666,- EUR per stuk-

Kali Audio IN-8 – actieve studiomonitor 8 inch woofer – 289,- EUR per stuk

Plugins-

Fabfilter Total Bundle – 999,- EUR (499,- EUR met Educational Discount!)-

Izotope Music Production Suite 5 – 999,- EUR (maar bijna altijd On Sale voor 499,- EUR)-

Oeksound Plugins – Net onder de 200,- EUR-

Universal Audio Bundles – Tussen de 200,- en 600,- EUR-

Acustica Audio Ultimate Dreamware Studio Collection 2 – 1999,- EUR

SOUNDS EN INSTRUMENTEN

789TEN.COM

Dit zijn niet alleen de beste samples, maar ook masterclasses en project files van bekende producers in allerlei genres. Zeker de moeite waard om te checken! Je krijgt hun gehele pakket gratis bij onze opleiding Music Producer.

SPLICE.COM

Veel mensen gebruiken Splice om aan hun samples te komen. Je kan daar een abonnementje nemen voor € 7,- en dan samples of presets per stuk kopen.

ARCADE

Kant -en klare loopmachine met mooie sounds, maar wel erg kant en klaar….Leuk om op ideeen te komen, maar zelf bedenken is natuurlijk veel leuker.

SERUM

Super synth van Xfer Records en heel makkelijk in het gebruik. Als je 1 synth zou moeten kopen dan is dit hem wel.

VITAL

Een heel goed gratis alternatief voor Serum. Wel wat minder mogelijkheden natuurlijk..

SOUNDBETTER.COM & FIVERR.COM

Zangers en zangeressen nodig? Check deze websites.

ORCHESTEN/FILMMUZIEK

Wij zijn vooral fan van Spitfire Audio. Deze libraries worden in de grootste producties gebruikt vanwege hun realisme. Een goed alternatief is East West Quantum Leap. Super uitgebreide libraries met een wat commerciëlere “Hollywood” sound.

KONTAKT

Hele goede allround sampler met super veel uitbreidingsmogelijkheden.

OMNISPHERE

Gelieft onder vooral de hiphoppers. Mooie sounds, grote library. Het is wel de vraag of je, als je je DAW of Serum goed beheerst je niet precies hetzelfde resultaat kunt behalen zonder €400,- uit te geven.

TOT SLOT: LEER EERST JE DAW HELEMAAL KENNEN

Er zijn natuurijk nog veel meer opties. Leer wel eerst gewoon je DAW zo goed mogelijk kennen voordat je allemaal extra plugins en sounds gaat kopen. Je moet eerst zeker weten wat je mist.

We hopen je hiermee een beetje op weg geholpen te hebben. Laat het weten als je nog vragen hebt!

0 Likes

Share

Older PostHOE WORD IK DJ?

HOME

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

CONTACT

ALGEMENE VOORWAARDEN

PRIVACYVERKLARING

MASTER THE MIX ACADEMY BV, 7 EEMNESSERWEG, HILVERSUM, NH, 1221 CT, NETHERLANDS

Copyright Master The Mix Academy BV 2020

Volgende
Volgende

GELD VERDIENEN MET MUZIEK PRODUCEREN